...

Çevre Mühendisliği Bölümü

HAKKIMIZDA-Mesleki Alanlar ve İş imkanları

Mezunların Kazandıkları Ünvan, Yaptıkları İşler ve İş İmkanları

Üniversitelerin Çevre Mühendisliği Bölümlerinden mezun olanlara "Çevre Mühendisi” ünvanı verilir. Çevre mühendisi çevrede yapılan tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde planlanması için gereken önlemleri araştırır; su, toprak ve hava ortamlarında kalite kontrolleri yapar; fabrika atıklarının insan sağlığına zararlı hale gelmeye başladığı miktarı saptar; yerleşim merkezlerinde kanalizasyon, su ve yağmur suyu şebekesi gibi sistemlerin insan sağlığına en uygun biçimde tasarlanması ve yapılıp işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına çalışır.

Çevre konuları çok yönlü olduklarından, çevre mühendisleri başta inşaat ve kimya olmak üzere, yerine göre, tüm diğer mühendislerle; şehir ve bölge plancılarıyla, mimarlarla, biyolog, kimyager ve fizikçi gibi fen bilimcilerle, sosyolog, psikolog gibi sosyal bilimcilerle, ekonomistlerle, işletmecilerle çalışma ve işbirliği yapma durumundadırlar. Çalışma ekibinde anlaşma ve uyum olduğu, alınan kararlar uygulamaya yansıdığı sürece kişi bu alandaki çalışmalarından doyum sağlayabilir.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası kurulma çalışmaları esnasında, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının 23 Kasım 1988 tarih ve 410-1802 sayılı yazısına, YÖK tarafından 14 Aralık 1988 tarih ve 26694 sayılı yazı ile verilen cevapta, Çevre Mühendislerinin çalışma alanları aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır.

Altyapı teknolojisi olarak isimlendirilen her türlü şehirsel ve endüstriyel; su temini, su iletimi, su dağıtımı ve su arıtımı konularında her türlü tasarım, planlama ve mühendislik hizmetleri, Şehirsel ve endüstriyel; atıksu toplama, arıtma ve alıcı ortama verme konularındaki her türlü tesislerin tasarım, planlama ve mühendislik hizmetleri, Katı atık toplama; taşıma, nihai uzaklaştırma (yakma, kompostlaştırma, düzenli depolama) konularında her türlü planlama ve tasarım hizmetleri, Hava kirlenmesinin önlenmesi ile ilgili ısıtma sistemi ve yakıt seçimi, baca gazlarının arıtımı konularında mühendislik hizmetleri, Çevresel etki değerlendirme konularında disiplinler arası çalışma gruplarına koordinatörlük etmek, Endüstriyel kirlenmenin önlenmesi ve en aza indirilmesi için gereken kontrol sistemlerinin tasarımı ve planlaması, Farklı çevresel kesimlerden (su, toprak, hava, canlılar vs) numune alımı, analiz ve değerlendirme çalışmalarında bulunmak, Çevre kirliliği ve doğal güzelliklerin korunması konularında, halkı ve ilgili mercileri uyarmak, tedbir önermek, uygulatmak ve denetlemek.

Mezun olan ve "çevre mühendisi" ünvanını alan öğrencilerimiz;

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,

-Orman ve Su İşleri Bakanlığı,

-Sağlık Bakanlığı,

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,

-Sanayi ve Ticaret Bakanlığı,

-Ulaştırma Bakanlığı,

-İl ve İlçe Belediyeleri,

-İller Bankası,

-Devlet Su İşleri,

-İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri,

-İl Orman ve Su İşleri Müdürlükleri,

-Türkiye İstatistik Kurumu,

-TÜBİTAK,

-Devlet Planlama Teşkilatı,

-İl Özel İdareleri, 

-Türkiye İstatistik Kurumu,

-Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu,

-Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı,

-Karayolları Genel Müdürlüğü,

-Devlet Demiryolları Müdürlüğü,

-Üniversiteler ve,

-Sanayi Bölge Müdürlükleri gibi kamu kurumları ile,

-Özel Sektörde Orta ve Büyük Ölçekli Endüstriyel Tesislerde ve Fabrikalarda, 

-Çevre Danışmanlık Firmalarında ve Çevre Teknolojileri Geliştiren Firmalarda çalışabilirler. Ayrıca Çevre Mühendisleri, kendileri de mühendislik büroları açarak, teknik eğitim, danışmanlık, teknik raporlar, içme suyu ve atıksu arıtma sistemleri, baca gazı sistemleri vb. alanlarda kendi işlerini yapabilirler. 

Ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile çevre mühendisliği alanında özellikle özel sektörde istihdam boşluğu doğmuştur. Yani Çevre Mühendisliği, gençler için gelecek vaat eden bir meslektir.

   

Hava Kirliliği Kontrolü

      

Çevre Mühendislerinin Mesleki Alanları

- İçme ve kullanma Suyu Temini, İletimi, Arıtımı ve Dağıtımı,

- Evsel ve Endüstriyel Atıksuların Toplanması, Arıtılması, Geri Kazanılması ve Uzaklaştırılmaları,

- Yüzey Drenaj ve Yağmur Sularının Toplanması, Deşarjı ve Arıtılması,

- Katı Atıkların Toplanması,Taşınması, Geri Kazanımı, Uzaklaştırılması ve İşlenmesi,

- Zararlı ve Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Bertarafı,

- Çevre Kaynaklarının Modellenmesi, 

- Çevre Kirliliğinin Önlenmesine İlişkin Kontrolluk,Yönetim ve Müşavirlik Hizmetleri, 

- Farklı Çevresel Kesimlerden Numune Alma, Ölçümleme - Değerlendirme ve Raporlama, 

- Gürültü Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi, 

- Toprak ve Yeraltı Su Kaynaklarının Kirliliğinin Önlenmesi Çalışmaları,

- Çevresel Kirliliğinin Tesbitine İlişkin Denetim, Uygulama ve Yönetim Hizmetleri.

     

Çevre Mühendisliği Mesleği Ne Değildir?   

Çevre Mühendisliği Mesleğinin sorumluluk alanı, "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)" ve ilgili yasalar tarafından belirlenmiştir ve bu çalışma alanları yukarıda özetlenmiştir. Ancak, adında "çevre" geçtiğinden olsa gerek; çevre düzenlemesi, park & bahçe işleri ve ağaç dikim işleri ile uğraşan bir meslek olduğu şeklinde yanlış anlaşılmaktadır. "Şehir ve Bölge Planma" ve "Peyzaj Mimarlığı" ile karıştırılsa da, gerçekte bu mesleklerle/işlerle alakası yoktur. 

Atıksu Arıtma Tesisi